Migration i Norden
Migrationens effekter på lokalsamhället
Migration och integration ses ofta som något svårt som orsakar friktion i samhället. Forskningsprojektet avser att öka människors förståelse för migration och vad som är viktigt för att skapa inkludering och integration. Projektet ska genom en mer nyanserad bild och genom exempel på migrationsprocesser och integration som påverkat vårt samhälle historiskt, försöka dra nya lärdomar. Syftet är en ökad förståelse för dagens migration och vad som händer med både dem som flyttar till en ny plats och dem som plötsligt får nya medmänniskor i lokalsamhället, eftersom integrationsprocessen alltid handlar om båda parter.
Forskningsprojektet, som i maj 2025 beviljades medel från NordPlus, kommer under projektperioden fram till avslut i april 2027 att arbeta med att samla kunskap om migrationsprocesser som varit viktiga i våra lokalsamhällen och påverkat dem, dra lärdomar av dessa processer och reflektera över bästa praxis för integration och inkludering. Var finns riskerna att vi istället för inkludering bygger på icke-inkludering? Genom att ta lärdom från olika processer i det förflutna kan vi skapa kunskap om inkludering och sprida detta lärande om hur man kan arbeta för att överbrygga samhälleliga integrations- och inkluderingsutmaningar i ett nordiskt perspektiv. Tillsammans representerar våra institutioner olika minnesaspekter av migration och integration, både framgångsrika och mindre framgångsrika, tvingade och frivilliga, och därför har vi möjlighet att förbättra våra kunskaper tillsammans och bygga starkare samhällen för framtiden.
Projektet avslutas med en posterutställning och en fördjupande utställningskatalog som ska belysa flera aspekter av migrationen; arbete, entreprenörskap, språkkompetenser och kulturellt lärande. I tillägg till det genomförs en konferens för människor som på olika sätt arbetar med inkludering och integration.
Projektets samarbetspartners:
Stiftelsen Kiviks Museum & Arkiv (Projektägare, Sverige)
Landskrona stads kulturförvaltning (Sverige)
Det tyske mindretals hovedorganisation (Danmark)
Finlands svenska hembygdsförbund (Finland)