Kiviks Museum & Arkiv

Kiviks Museum – Grundat 1890

Kiviks Museum är Österlens äldsta museum, grundat som ett privat museum av Ola Cappelin redan år 1890. Vi fyllde 130 år 2020 med en jubileumslunch för ett 30-tal inbjudna gäster. Kiviks Hembygds- och Museiförening grundades av Ola Cappelin 1947 för att ta över ansvaret, och driver sedan dess verksamheten kring samlingar, föreläsningar och guidade vandringar helt ideellt. Alla våra museisamlingar och arkiv ägs av Stiftelsen Kiviks Museum & Arkiv. Stiftelsen har ett vetenskapligt ansvar för att bedriva samlingsvård, dokumentation och forskning kring Kiviksbygden.

Museidelen omfattar 5000 föremål från stenålder till nutid och utställningsytan är ungefär 150 kvm. Arkivet omfattar cirka 10 000 bilder, dokument, filmer, kartor, m.m. från Kiviksbygdens historia, inlämnade av föreningar, företag och privatpersoner. I audioguider, bildspel, filmer, fotografier och kartor, och med närmare 5000 bruksföremål från stenålder till nutid skildrar vi livet på Kivik. Här får du till exempel veta mer om fiske och sjöfart från när Kivik var ett av Sveriges största rederisamhällen, hur det fattiga bondelivet kunde skapa grogrund för entreprenörskap och Sveriges Äppelrike, och hur Skandinaviens största marknad har sina rötter i ett handelsnätverk från bronsålderns mystiska Kiviksgrav och det mytomspunna järnålderns Maletofta…

Du är välkommen att forska i vårt stora arkiv med bilder, kartor, filmer och dokument från Kivikstrakten. Vi erbjuder rundvandringar på Museet och historiska guidningar i hela Kiviksområdet från Ravlunda till Stenshuvud och från Hanöbukten till Bästekille, Grevlunda och Axelhult med olika teman och med tillhörande fika! Kontakta oss för mer information och priser! Efter ditt besök får du gärna koppla av med kaffe, glass, dryck eller hembakat i vårt café, och i museibutiken finns alltid någon spännande bok eller souvenir. Kika gärna in på museets egen youtubekanal, där vi då och då lägger ut filmer från olika projekt, seminarier och dokumentationer!

På Kiviks Museum finns det något för alla åldrar – Året runt.

Välkommen!

Upptäck fantastiska Kivik året runt!

Kika in på Kiviks egen digitala folder:

Gör som vi – finns med på Sveriges digitala turistkarta!